Yayınlarımız

POLİSLERİN NAKLEN ATANMALARI VE GEÇİCİ GÖREVLERİ

POLİSLERİN NAKLEN ATANMALARI VE GEÇİCİ GÖREVLERİ

2025-01-10

POLİS MEMURLARININ NAKLEN ATANMALARI VE GEÇİCİ GÖREVLE NAKİLLERİ

                        Emniyet teşkilatında kamu görevi yürüten polis memurlarının naklen ve geçici görevlendirmelerini konuşacağımız bu konuda olağan atama dönemi ve mazerete dayalı atanmalarda yürütülen prosedürler ile geçici görevlendirmenin usullerini inceleyeceğiz.

            Emniyet personellerinin naklen atanma usulü Emniyet Teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışında Görevli Kadrolu Ve Sözleşmeli Personel Yönetmeliği ile belirlenmiş olup olağan atanma döneminde ve zamandışı atanma olarak sınıflandırılmıştır.

Olağan atama usullerinde polis memurunun kademe ve sınıfı önem arzetmektedir. Atanma teklif edilen kadrolar tercih edilirken aynı kadroyu tercih eden başkaca polis memurları var ise tercih sırası memurun kıdem ve derecesine göre en yüksek sıralamaya sahip görevlilerin tercih edilmesi kanunen zorunluluktur.

Diğer bir önemli şart ise memurun en son atandığı görev yerinde 3 yıl hizmet etmiş olmasıdır. Bu şartta ise memurun atanmış olduğu kadroda bilfiil görevde kalması yani geçici görevde veya mevcut kadroda olup olmaması ayırt edilmeksizin 3 yıl kesintisiz görevini sürdürmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu şartlarla beraber kamu görevlisinin atanmasına engel disiplin cezası veya zorunlu hizmet gibi kriterlerin olumlu olması durumunda atanmaya engel bir sorun olmadığından atanma talebi geri çevrilmeyecektir.

Polis memurlarının mazerete dayalı atanmaları ise seçenek olarak sayılarak listelenmiştir. Bu listeye göre Aşağıdaki yazılı hallerde 17 nci maddedeki genel atama zamanına bağlı kalınmaksızın her zaman atama yapılabilir. Bu listeye göre, Hizmet ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı sebepler, Birimlerin kuruluşu, değişikliği veya kaldırılması, sağlık sebepleri, Eşinin veya çocuğunun vefat etmesi, eş durumu, can güvenliği, Deprem, heyelan ve sel baskını gibi tabii bir afet sebebiyle, hizmet yaptığı bölgede evi yıkılan personelin kendi talebi, polis memurunun tutuklanması veya görevden uzaklaştırılması ve atamaya yetkili amirin teklifi üzerine yapılacak atama (sürülme), Personelin boşanması ve boşandığını mahkeme ilamı ile belgelemesi üzerine kendi talebi, sağlık şartları nedeniyle personel olarak atanma, Görevde yükselme ve unvan değişikliği yapılmak suretiyle atanma şeklinde sayılmıştır.

Bazı kriterler Polis memurlarınca oldukça sık kullanılmakta olduğundan eş durumu ve sağlık unsurları üzerinde durmak istiyoruz.

EŞ DURUMU NEDENLİ ATANMA TALEBİ:

Bilindiği üzere evli olan kamu görevlileri farklı bölgelerde bulunmaları nedeniyle aile birleşimini sağlamakta zorlandığı için Emniyet Genel Müdürlüğü bu şartlarda görev yapan memurların aileleri ile birleşebilmeleri için özel atanma usulleri öngörmüştür.

Bu usule göre resmi nikah ile evliliklerini sürdürmekte olan çiftlerin farklı görev bölgelerinde bulunmaları durumunda polis memurunun eşinin bulunduğu bölgeye atanma talebinde bulunabilmesine imkan tanımıştır. Bu duruma göre polis memurunun atanma talebinde bulunabilmesi için memurun eşinin kamu kurum ve kuruluşunda çalışıyor olması ön şart olarak koşulmuştur. Kamu kurum ve kuruluşunda eşi çalışan polis memurunun atanmak istedikleri bölgede kadronun da müsait olması ile başkaca bir şarta gerek kalmaksızın eşinin bulunduğu bölgeye atanma talep etmesi mümkündür.

 Bu tür atanma usulleri yalnızca evlenme için değil aynı zamanda boşanma için de sayılmıştır. Zira polis memuru eş mazereti için atandığı çalışma bölgesinden eşiyle boşanması durumunda da başka bölgeye atanmasını talep edebilir. Nitekim eş nedenli atanmada mazeret ortadan kalktığı için polis memurunun bu bölgede kalmasına neden olan başkaca bir nedeni yok ise atanma için talepte bulunmasında engel yoktur.

 

SAĞLIK NEDENLİ ATANMA TALEBİ:

                        Polis memurunun sağlık nedenli atanma talebine konu olabilecek 3 kişi sayılmıştır. Kendisi, eşi ve çocuğu olarak karşımıza çıkan bu tür atanma taleplerinde tam teşekküllü devlet hastanesinden ve ya üniversite hastanelerinden alınacak rapor ile tedavisine devam edileceğini izah eden kurul raporunu kullanarak o bölgedeki uygun kadrolara atanma istenebilir. Bahsettiğimiz üzere sağlık nedenli atama yalnızca memurun kendisi ve eş ile çocuğu için tanınmış bir hak olduğundan anne, baba ve kardeşin sağlık durumunu kullanarak atanma talep edilememektedir.

AMİRLERİN TAKDİREN YAPMIŞ OLDUĞU ATAMALAR

Bu tür atamalar kamu görevlileri arasında başka bir ile görevden sürülme olarak özetlenmiştir. Amirin takdiri atama yetkisi ise başına buyruk kullanabileceği yetki olmayıp belli şartların sağlanması durumunda kullanabileceği prosedürdür. Amirin atama yetkisini kullanabilmesi için memurun görevin gereklerini yerine getirmekte yetersiz kalması, tutum, davranış ve fiilleri nedeniyle etkisizleşmesi ve bu durumun müfettişlerce doğrulanması gerekmektedir. Normal atanma şeklinde atanma talebi yeterli görülür ise doğrudan atanma yapılırken amirin takdir hakkını kullanarak yapılan atamada amirin teklifi genel müdürlükçe incelenir. Yapılan teklif yine müfettişlerce doğrulanır ve uygun bulunursa polis memurunun belirtilen yere ataması gerçekleştirilir.

Polis memurunun atamadan sonra tekrar aynı görev yerine atama teklif edebilmesi için atama süresinin üzerinden 5 yıl geçmesi ve görevin gereklerini yerine getirmekte yetersiz kalması, tutum, davranış ve fiilleri nedeniyle etkisizleşmesi hususunda gelişmeye ilişkin müdürlükçe olumlu kanaate varılması gerekmektedir.

 

POLİS MEMURUNUN GEÇİCİ GÖREVLENDİRİLMESİ                    

Polis memurları gerek kendi istekleri gerekse de görevin gerektirdiği zorunluluklar kapsamında kadroları bulundukları kurumda kalmak üzere belirtilen bölgelere geçici olarak atanabilirler

Bu görevlendirme ise süreyle sınırlandırılmış olup atamada belirtilen sürenin dolmasıyla geçici görevlendirme kendiliğinden sona erecektir. Geçici görevlendirmesi sona ermesine rağmen halen görevlendirdiği kurumdan ayrılmayan ve bu yerde görevine devam eden polis memurları hakkında idari soruşturma başlatılabilecektir. Geçici görevlendirmenin ön şartı, görevlendirme istenen kurumda boş kadronun bulunmasıdır. Aksi takdirde amir, polis memurunu bu kadroya geçici olarak görevlendiremeyecektir. Bir görevin geçici olarak ifasına yönelik olma amacını aşan, konusu ve süresi belirtilmemiş geçici görevlendirme işlemi yapılmayacağından süresi belirtilmeyen geçici görevlendirmeler hukuka aykırı sayılacaktır. Diğer yandan sıkça karşımıza çıkan bir durum ise geçici görevlendirme süresi dolmadan ikinci bir görevlendirmesi yasaktır. Polis memurunun halihazırda geçici görevlendirildiği bölgede amirin takdirine bağlı olarak başka il ve ya ilçeye atanabilmesi mümkün değildir.Operasyon, teknik onarım ve eğitim gibi hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan görevlendirmeler ise 3 ay ile sınırlandırılmış olup bu sürenin dolması üzerine aynı görev ile geçici görevlendirme yapılamaz.

MEMUR HAKKINDA GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA VAR İSE ALINACAK MÜFETTİŞLİK RAPORU İLE DURUM TESPİT EDİLİR VE ATAMASI YAPILIR.

Görevden uzaklaştırılan polis memurunun başka bir bölgeye atamasının yapılması mümkündür. Görevden uzaklaştırılan, tutuklanıp ve ya mahkum edilip serbest bırakılan ve bu süreçten sonra göreve iade edilen memurların atamaları ise yine amirin takdirine bağlı olarak gerçekleştirilir. Valilikçe yapılan tahkikat ile sakıncalı bulunan polis memurları amirin teklifi üzerine ataması gerçekleştirilebilirken amirin resen alabileceği karar ile de atama yapılabilir. Bu şekilde görev yeri değiştirilen polis memurunun eski görev yerine dönmesi için atamanın üzerinden 5 yıl geçmesi ve o yere dönemsinde bir sakınca bulunmadığı kararının alınması şart koşulmuştur.